Kringgroep Noord West Hoek

UV Examen (3 juni 2017)

Zaterdag 3 juni 2017 hebben twee van onze leden mee gedaan met het UV examen. Dit is een test waarbij 20 km gefietst wordt. Met de snelheid van ongeveer 12-15 km per uur. Na ongeveer 8 en 7 km is er een pauze waar de honden even wat kunnen drinken en hun voetzolen worden gecontroleerd.

Het UV examen vond plaatst bij GHG Dijkzicht. In totaal deden er 7 honden mee. Hieronder onze twee leden en gast trainer: Dhr. H. Veldman met zijn Duitse Herdershond ‘Boy v h Sallandse Bergdal’ en Mw. C.A. hamer met Andor en Dhr. M. Soulman met zijn Rottweiler ‘Andor v d Lage Wetering.’

Rond half 9 startte de enthousiaste groep deelnemers. Vooral ‘Andor’ was erg enthousiast en moest even zijn plek in de groep weten te vinden. ‘Boy v h Sallandse Bergdal’ en ‘Andor v d Lage Wetering’ hadden hier minder moeite mee. De route was door de kringgroep GHG Dijkzicht mooi uitgestippeld. Na ongeveer 4 km fietste iedereen in een mooi natuur gebied.

Helaas wilde de Rottweiler ‘Andor v de Lage Wetering’ na 6 km niet meer verder. Hierdoor mocht hij mee met het busje dat achter de groep aanreed.

Tijdens de tweede rustpauze moest helaas ook ‘Andor’ stoppen. Hij had met zijn poot ergens ingestaan en hierdoor schade opgelopen. De andere 5 honden van NBG Dijkzicht waren allemaal in topconditie en mochten samen met ‘Boy v d Sallandse Bergdal’ door met de laatste 5 km.

Onder geklap en gejuich kwam Dhr. H. Veldman samen met zijn Duitse Herdershond ‘Boy v d Sallandse Bergdal’ over de finish. Samen met de 5 honden van NBG Dijkzicht. Na de laatste controle van keurmeester Hengelman, vond de uitreiking van de certificaten plaatst.

Wij willen iedereen die is geslaagd voor het UV examen feliciteren.

    


1e Pré Selectiewedstrijd (4 en 5 maart 2017)

Hermien Rodijk met haar Ike vom Mörfelder Land heeft op zaterdag 4 en zondag 5 maart meegedaan aan de 1ste pré. Tevens de openingswedstrijd van het VDH africhtingsseizoen. Hermien heeft een geweldige prestatie neergezet. In totaal behaalde ze 263 punten. Voor afdeling A: 90 punten, B: 87 punten en C: 86 punten.

Op zaterdag 4 en zondag 5 maart werd het evenement bij kringgroep Salland gehouden. Een kringgroep die het evenement geweldig heeft georganiseerd. Alles was tot in de puntjes geregeld. De kringgroep bood vele mogelijkheden tot intrainen. Hiervan hebben Hermien Rodijk met haar man Jos Rodijk ook dankbaar gebruik van gemaakt. Voor ons als leden was het extra bijzonder dat Hermien meedeed aan dit evenement. Hermien is een vrouw die zich geweldig inzet voor de club. En een aantal leden op een leuke manier traint.

Op zaterdag mocht Hermien samen met Ike vom Mörfelder Land, als tweede groep speuren. Ondanks dat de anderen van de groep een droog veld hadden, had Hermien een nat veld. Het duo begon sterk op de start, maar al snel volgde er een nat stuk. Het eerste voorwerp lag midden in een waterplas. Ike had niet erg veel zin om hier volledig in te gaan liggen. Gelukkig werd het naar de eerste strek droger en liet Ike zien hoe goed hij kan speuren. Op de één na laatste balk leek het of zijn interesse in speuren verminderde. Gelukkig herpakte hij zich goed op de laatste balk. Keurmeester Hans Hengelman beloonde het duo met 90 punten.

Op de zondag mocht Hermien met haar Ike vom Mörfelder Land het appél laten zien. Wij als leden waren op de zondag allemaal present voor de nodige bijstand.

Onder alert oog van Toon Hop voerde het duo hun appél uit. Hermien zette met haar temperamentvolle Ike het geweldig neer. Alleen moest Hermien wel even leren omgaan met de spanningen. Door de spanning liet Hermien namelijk zelf een aantal punten liggen en dat is altijd jammer. Bij het vrij volgen ging Ike keurig mee naar boven toe. Ike sprong keurig heen en terug over de haag en springschutting. Bij het vooruitsturen ging Ike mooi vooruit. Hermien kwam met 87 punten van het veld.

Het pakwerk werd gekeurd door Bart Miggelbrink. Vol spanning zaten we te kijken wat Hermien met haar Ike vom Mörfelder Land, ging laten zien. Het revieren verliep soepel en Ike blafte vurig aan. Hij keek af en toe even naar Hermien. Zo’n eerste wedstrijd is voor Ike ook wel spannend.

Ondanks de spanningen liet het duo een mooi stukje pakwerk zien.

Tijdens het volgen naar achter, om zich klaar te maken voor het stellen, maakte Hermien het spannend. Het leek namelijk of ze haar hond wou pakken. Gelukkig kwam de hond op commando toch terug aan de voet. Met 86 punten kwam Hermien met haar Ike het veld af.

Wij willen Robert van Vliet bedanken voor het korte pakwerk en Nicky Kuipers voor het lange pakwerk.

Wij als club zijn ontzettend trots op Hermien en Ike vom Mörfelder Land. We hopen dat ze op deze manier verder gaan en zeker nog een aantal keren mee gaan doen aan wedstrijden.

Hermien Rodijk van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat!

       


IPO Examen (30 oktober 2016)

Hermien Rodijk heeft op zondag 30 oktober jl. meegedaan aan het IPO examen. Dit werd georganiseerd door Rottweiler Werkgroep Salland te Raalte. De heer Ben Ekhart heeft deze dag gekeurd. Hermien heeft met haar Ike vom Mörfelder Land een geweldige prestatie neergezet in het IPO3 programma. Voor afdeling A: 97 punten, B: 98 en C: 92 punten. Totaal zijn er 287 punten behaald.


PAK Overijssel 2016 (16 en 17 april)

Op zaterdag  16 en zondag 17 april werd hét evenement van de provincie Overijssel gehouden, namelijk het Provinciaal Africhting Kampioenschap. Dit jaar werd het georganiseerd door kringgroep "De Reggestreek" te Nijverdal. Een gezellig evenement. Een ideale gelegenheid om "oude" bekenden weer te zien en te spreken en om kennis te maken met nieuwe geleiders.

Voor onze kringgroep was het dit keer extra leuk, omdat één van onze leden heeft meegedaan. Voor velen een nieuwe naam in de hondensport: Martin Blokland. Martin is bij ons gekomen om met zijn eerste Duitse Herder reu "Gazza van The Seven Bridges Road"  het IPO programma te trainen. Na enige inspanning, is voor hem de tijd aangebroken om te bekijken hoe hij het zou doen op een wedstrijd.  Martin deed geen examen op het PAK dus speuren was niet aan de orde. Dit hield voor ons in, dat wij met z’n allen op zondag present waren voor de nodige bijstand.

Zondag keurde Wim van Dijk afdeling B en Ben Ekhart keurde voor afdeling C. Het pakwerk voor de IPO1 en 2 honden werd verzorgd door Clenn Kogelman. Martin had in afdeling B zijn zenuwen aardig in bedwang, wat de combinatie baas/hond op het veld liet zien kwam (afgezien van enkele schoonheidsfoutjes) aardig overeen met een normale training. Hij heeft een goed resultaat behaald in afdeling B, totaal 92 punten voor het appél. Met een grote glimlach kwam Martin het veld af.

Net toen Martin aan de beurt was voor afdeling C, hadden de weergoden besloten om weer eens wat water naar beneden te laten vallen. Zou dit het resultaat nog kunnen beïnvloeden? Nee, gelukkig niet. Martin had wel last van spanning en dat kwam in dit geval tot uiting na de vlucht. Het eerste commando "los" kwam in het geheel niet over op de hond, want dit werd véél  te zacht en twijfelend gegeven. Gelukkig herstelde de stem van Martin snel en bij het tweede commando "los", luisterde de hond wel. Martin behaalde in afdeling C totaal 86 punten.

Toen begon het lange wachten, want Martin stond in het totaal klassement voor IPO 1 honden op een 2e plaats (178 punten). Op het einde van deze dag was er nog een IPO1 combinatie met een loopse teef. De kans bestond dat deze combinatie invloed had op de einduitslag. Tijdens het appél werd duidelijk dat de teef hele andere gedachten had over de uit te voeren oefeningen. Op dat moment werd voor Martin duidelijk dat hij een 2e plaats zou behalen én dat is gelukt. Voor een beginnende geleider geen verkeerd resultaat!

We zijn best trots op Martin en hopen dat hij op deze manier verder gaat en zeker nog een aantal keren mee mag doen met een wedstrijd, zoals het PAK. Martin nogmaals van harte gefeliciteerd met dit resultaat!

Martin Blokland & Gazza, 2e plaats PAK IPO1                 Gazza van The Seven Bridges Road


Examen 14 november 2015

Hermien Rodijk heeft op zaterdag 14 november jl. meegedaan aan het IPO examen. Dit werd georganiseerd door GHSV Sprengenberg. De heer Ben Ekhart heeft deze dag gekeurd. Hermien heeft met haar Ike vom Mörfelder Land een geweldige prestatie neergezet. Voor afdeling A: 98 punten, B en C 91 punten. Totaal behaald voor het IPO2 certificaat 280 punten.


Examen 2 mei 2015

De kringgroep heeft op zaterdag 2 mei jl. een VZH / IPO examen georganiseerd. De heer Toine Jonkers heeft de vijf deelnemers deze dag gekeurd. Arie Veltman was examenleider. Een prima verzorgde dag met veel toeschouwers. Voor meer informatie over dit examen, kun je kijken op de webpagina "Uitslagen".


Cursus spoorlegger / spooruitzetter 2015

Afgelopen zaterdag 14 maart was het dan zover. De start van een nieuwe cursus spoorlegger/spooruitzetter voor het noorden van Nederland. In het zuiden was een week eerder de eerste cursusdag al bij Kringgoep Etten-Leur geweest. Deze cursus wordt gegeven door de heren Bert Hop, Simon Feersma (praktijk) en Ben van Swaaij (theorie).

Een uitermate gemotiveerde groep mannen en vrouwen druppelde op de vroege ochtend de kantine van de Kringgroep Noord West Hoek te Zwolle binnen. Na een bakkie koffie/thee en een kort rondje langs de deelnemers, waarbij iedereen zich kon voorstellen en in het kort zijn of haar ervaring met het speuren kon vertellen, ging de cursus echt van start. De groep werd in tweeën gesplitst om een ieder genoeg aandacht te kunnen geven. Het idee van "simpel een spoortje uittrappen" is er echt niet bij. Overal moet bij worden nagedacht. Het indelen van de speuren door de spooruitzetter is helemaal een vak apart en vraagt ook nog eens om enig ruimtelijk inzicht.

Ben van Swaaij bleef met de helft van de deelnemers achter voor het theorie gedeelte en Simon Feersma en Bert Hop togen met de andere helft naar de speurvelden. Ondergetekende bleef in de kantine om voor de inwendige mens te kunnen zorgen en kreeg zo het één en ander van de theorie les mee. Alleen al daaruit bleek, dat deze cursus niet zomaar tussen neus en lippen gedaan kan worden, maar toch echt veel inzet en doorzettingsvermogen vergt.  Als je dat een beetje volgt ga je toch wel even anders aankijken tegen deze mensen, die voor iemand anders hun best doen. De cursisten kregen een na een gedegen introductie een aantal opdrachten om mee aan de slag te gaan en naderhand werden de resultaten onderling besproken en toegelicht. Na een korte pauze wisselden de groepen en begon het hele verhaal weer op nieuw. Vooral de mensen op de speurvelden moesten wat temperatuur en windkracht toch nog aardig afzien. In de middag werd de cursusdag gezamenlijk afgesloten en ging iedereen weer huiswaarts.

Ik wens alle deelnemers aan de cursus dan ook heel veel succes met de opleiding en hoop dat iedereen aan het eind van de rit de cursus kan afsluiten met een diploma op zak.

Henriëtte Kwakkel - de Vries

Ben van Swaaij deed het theorie gedeelte in de kantine

Examen 15 november 2014

De kringgroep heeft op zaterdag 15 november jl. een VZH / IPO examen georganiseerd. De heer Wim van Dijk heeft de zes deelnemers deze dag gekeurd. Arie Veltman was examenleider en Mark Wisman heeft het manwerk verzorgd. Voor meer informatie over dit examen, kun je kijken op de webpagina "Uitslagen".

Examenleider Arie Veltman en Keurmeester Wim van Dijk

Trainen op een mooi nazomerdag

Een aantal leden hebben samen getraind voor het eerstvolgende IPO/VZH examen op 15 november 2014. Een bijzonder mooie ochtend, waarbij iedereen heeft genoten van het mooie nazomerweer en uiteraard van hun training. Er zijn een aantal trainingsfoto's gemaakt.  


Huwelijk Frank en Kimberley

Op vrijdag 3 oktober 2014 zijn Frank en Kimberley getrouwd. Gefeliciteerd met jullie huwelijk en heel veel plezier en geluk samen!

                                                   


ABC Wedstrijd "Bartje Bokaal", kringgroep Assen op 18 mei 2014

Namens onze kringgroep heeft Jos Rodijk met zijn reu Cello van Johenny Haus deelgenomen aan deze ABC wedstrijd. Dit was op zich al heel fijn, want een tijdje terug heeft Jos een knie operatie ondergaan en is toch een aardige tijd uit de running geweest. Het PAK Overijssel was al een leuke opsteker, maar succes ruikt natuurlijk altijd naar meer.....

Het was dit weekend prima weer, misschien wel een tikkeltje aan de wame kant voor de honden.

Jos ging goed van start op de speurvelden, die van een goede kwaliteit waren. Cello deed goed zijn best en Jos kwam het speurveld af met een mooie 93 punten. Afdeling A werd gekeurd door Arie Stam. Afdeling B ging zeker niet veel slechter, ondanks de warmte kwam Jos aan een zeer mooi resultaat van 90 punten. Afdeling B werd gekeurd door Willem Spies. Toen werd het natuurlijk wel weer een beetje spannend, want ieder van ons hoopte erop, dat Jos in ieder geval op een totaal aantal van 270 punten zou eindigen. Hij en Cello overtroffen al onze verwachtingen en behaalden 91 punten op afdeling C! Afdeling C werd gekeurd door Ben Ekhart. Dit betekent dus voor het eindtotaal een mooie score van 274 punten.

Ik denk, dat Jos zeer tevreden is met zijn behaalde resultaat en natuurlijk zijn wij weer héél trots op Jos! Hij heeft na een periode van lichamelijk herstel toch maar mooi de draad weer goed opgepakt met Cello. Foto’s van deze dag zijn te bekijken onder het kopje foto’s van de site.

 

PAK Overijssel, 12 en 13 april 2014

Afgelopen weekend was het weer zover. Het PAK van Overijssel werd dit jaar gehouden bij kringgroep De Reggestreek en twee leden van onze kringgroep deden hier aan mee. Mark de Goede met zijn reu Cass vom Haus Valkenplatz en Jos Rodijk met zijn reu Cello von Johenny Haus gingen de strijd aan.

Op zaterdag 12 april werd afdeling A afgewerkt en beide leden kwamen goed van de speurvelden af. Mark behaalde 96 punten en Jos kwam uit het weiland met 93 punten. Dit was geen slechte start van de wedstrijd.

Op zondag 13 april kwamen afdeling B en C aan de beurt en voor alles moet ik vermelden, dat er voor beide afdelingen keurmeesters op het veld stonden, die een ieder vertelden wat de verbeterpunten waren, maar op een zeer positieve manier. Ik ben van mening dat iedere geleider precies heeft vernomen, waar er punten zijn blijven liggen en aan welke onderdelen nog gewerkt moest worden. Ook werd er duidelijk rekening gehouden met het verschil in niveau van IPO 1 en bv. IPO 3.

Voor Mark is het appél altijd een zorgenkind. Menig keer struikelde hij op dit onderdeel, maar op zondag viel alles alleszins mee en behaalde hij, ondanks het onrustige gedrag (wat uiteindelijk toch aardig wat punten kostte) van Cass 80 punten voor zijn appel (deze informatie komt uit zeer betrouwbare bron, want ondergetekende was helaas niet op tijd om met eigen ogen het appel van Mark te aanschouwen). Jos was ondanks al zijn ervaring toch wel een beetje nerveus en dat kwam zijn manier van voorbrengen niet ten goede, ondanks dat behaalde hij toch 85 punten voor zijn appél.

Hierna kwam onderdeel C. Toen Mark aan de beurt was werd het toch wel weer een beetje spannend, want de vraag was of hij alle verstekken goed zou revieren. Grote opluchting, toen bleek, dat dit geen problemen opleverde en ondanks een aantal slordigheden bleven er voor Mark 88 punten over op dit onderdeel. Hij eindigde dus op een totaal van 264 punten. Voor Jos moest het toen nog beginnen. Het revieren ging goed en ook de rest van het pakwerk ging aardig goed. Jos hield 85 punten over op afdeling C en eindigde uiteindelijk met een totaal van 263 punten. Dit betekende voor het eind totaal, dat ze eindigden op een 7e en een 8e plaats.

Mark kreeg nog een compliment en een applaus, omdat hij reeds voor de 5e maal mee deed met Cass aan het PAK van Overijssel. Dit was volgens mij ook wel op zijn plaats, want ondanks alle moeilijkheden en de keren, dat het niet ging zoals hij gehoopt had, stond hij er toch maar weer!

Henriëtte Kwakkel - de Vries 


Deelname PAK Overijssel 2014

Namens de kringgroep hebben Jos Rodijk en Mark de Goede zich opgegeven als deelnemer voor het Provinciaal Africhting Kampioenschap Overijssel. Dit jaar georganiseerd door Kringgroep De Reggestreek. Het evenement werd gehouden op 12 en 13 april. Jos en Mark hebben beiden meegedaan met de oefendag op zondag 23 februari jl. voor het appél en pakwerk.


Landelijk pakwerkersdagen VDH 2014

Op 19 januari jl. heeft Mark Wisman zijn kwalificatie behaald voor "Kringgroep Pakwerker".


Examen 23 november 2013

De kringgroep heeft op zaterdag 23 november jl. een VZH / IPO examen georganiseerd. De heer H.A. Schultz heeft de vijf deelnemers deze dag gekeurd. Mark Wisman en Frank Ravenshorst hebben deze dag het manwerk verzorgd. Voor meer informatie over dit examen, kun je kijken op de webpagina "uitslagen".  


NK voor Mechelse Herders

Op zondag 29 september 2013 heeft ons lid Piet Meulman deelgenomen aan het NK voor Mechelse Herder in Rotterdam. Het was voor Piet de eerste keer dat hij op een wedstrijd deelnaam met zijn Nopper. Piet kwam van de speurvelden af met een zeer goed, 92 punten. Bij het appél kwam er een goed op het scorebord, 84 punten. Bij het manwerk scoorde Piet met Nopper weer een zeer goed met 90 punten. Het totaal van 266 punten, was tevens goed voor een mooie 5e plaats. 


Voorjaarskeuring KNPV Overijssel

Op zondag 5 mei 2013 heeft Jeroen Soepenberg deelgenomen met Cain von Frankonia aan de voorjaarskeuring. Dit evenement werd gehouden bij PHV De Volharding in Ommen (KNPV Overijssel). Samen met Cain heeft Jeroen een PH1 certificaat met lof behaald. Totaal 432 punten. Voor afdeling 1 totaal 59 punten, afdeling 2 totaal 20 punten, afdeling 3 totaal 334 punten, het algemene appél 10 punten en voor de wijze van voorbrengen 9 punten (= 432 punten). Maximaal te behalen aantal punten is 440.

       


Clubmatch

Op zaterdag 27 april 2013 hebben een aantal leden van de NWH deelgenomen aan een clubmatch in Herne (Duitsland). Dit was een zogenaamde ''Fluchtlichtsondershau''. Dit betekent dat de clubmatch 's avonds wordt gehouden met kunstlicht. De leden hebben hieraan meegedaan om een kwalificatie te behalen voor een eventuele aankeuring. De resultaten zijn als volgt:

* Hermien Rodijk met Ike von Morfelderland  > ZG (Tussenklasse reuen, 6e)

* Jos Rodijk met Cello v. Johenny Haus  > U (Gebruikshondenklasse reuen, 8e)

* Arie Veltman met Lu aus Wiemelshausen  > U (Gebruikshondenklasse teven, 10e)
 
De leden hebben een goed resultaat neergezet en zij kunnen in ieder geval verder voor een eventuele aankeuring. Een woord van dank voor deze clubmatch is zeker op z'n plaats voor Wolfgang en Katrin Krumnack. Zij hadden alles perfect voor elkaar!


PAK Overijssel 2013

Mark de Goede heeft namens de kringgroep deelgenomen aan het Provinciaal Africhting Kampioenschap te Overijssel. Dit evenement werd gehouden op zondag 21 april 2013 bij kringgroep IJsselmuiden. Samen met Cass vom Haus Valkenplatz heeft Mark zich goed laten zien op deze dag. Voor het speuren behaalde hij 93 punten, voor het appél 83 punten en voor het manwerk 95 punten. Totaal zijn er 271 punten verdiend en dit had als resultaat een 5e plaats binnen de IPO3 categorie.

       


Examen 23 maart 2013

De kringgroep heeft op zaterdag 23 maart jl. een VZH / IPO examen georganiseerd. Ben Ekhart heeft de vier deelnemers deze dag gekeurd. Alle geleiders met hond zijn geslaagd voor het examen. Voor meer informatie over dit examen, kun je kijken op de webpagina "uitslagen".


Nieuwjaarsreceptie

Kringgroep Noord West Hoek heeft op zaterdag 5 januari 2013 voor alle leden van de kringgroep een nieuwjaarsreceptie georganiseerd. 


Examen 24 november 2012

Arie Veltman heeft op zaterdag 24 november deelgenomen aan het IPO-VZH examen bij Kringgroep De Reggestreek. Hij heeft deze dag samen met Lu aus Wiemelshausen het VZH-BH certificaat behaald met totaal 57 punten. De keurmeester op deze dag was Ad van Yperen.


2e Pré Selectiewedstrijd 2012

Op zaterdag 30 juni en op zondag 1 juli 2012 heeft de kringgroep de 2e Pré Selectiewedstrijd georganiseerd. Totaal hebben 9 combinaties vanuit het hele land dit weekend gestreden op de velden om een zo'n best mogelijk uitgangspunt te krijgen voor de uiteindelijke WUSV selectie die wordt uitgezonden naar Steyr in Oostenrijk (3 t/m 8 oktober 2012). De functionarissen voor deze wedstrijd waren: Ton van Oirschot (A), Günther Diegel (B) en Toine Jonkers (C). Het manwerk werd verricht door Rick Huijbers (korte werk), Bob v/d Steen (afstandstellen) en Wim van Wessel was reserve pakwerker. Kijk op de webpagina 'Foto's' voor een impressie van dit evenement. 

De top drie van deze dag:

1e) Vincent Honselaar met Kaiser van Hamersslag (A: 93, B: 87, C: 87; toaal 267 punten)

2e) Jan Hamers met Karzan-Ko van Hamersslag (A: 88, B: 78, C: 86; totaal 252 punten)

3e) Wim de Lorijn met Dark Emperor v. Tjarnshaget (A: 78, B; 78, C: 75; totaal 231 punten)


Workshop Africhting 

Ben je geïnteresseerd in honden en africhting? En vind je het boeiend om meer te weten over hoe honden leren? En ben je bovendien ook bereid om eventuele vooroordelen opzij te zetten? Als je dan 9 juni 2012 niet bij kringgroep Noord West Hoek aanwezig was, heb je een unieke kans laten liggen. Die dag waren Toine Jonkers en Robbie de Jong, beiden mannen die hun sporen in de hondenafrichting verdiend hebben, namelijk aanwezig om ons het een en ander te vertellen en te laten zien met betrekking tot de nieuwste inzichten in de africhting van honden.

We zouden de dag beginnen met een gedeelte theorie. Toine zou daarbij uitleggen wat hun trainingsmethode inhield en wat de achtergrond ervan was en Robbie zou hier en daar aanvullen. Als je het waarom van een bepaalde methode begrijpt, kun je die methode ook veel beter toepassen. Het zou een ‘klein’ gedeelte theorie zijn, want het ging uiteindelijk natuurlijk om de praktijk. Hoewel, na een uur was Toine nog niet uitgepraat. Maar toegegeven, op het moment zelf had ik dat niet in de gaten, want het allemaal boeiend genoeg.

Na een stukje geschiedenis van de africhting en het benoemen van verschillende africhtingsmethoden uit het verleden, ging Toine vooral in op de methode die hij en Robbie tegenwoordig met succes gebruiken. Mocht je het idee hebben dat africhting vooral iets is waarbij wij mensen honden dwingen datgene te doen wat wij van ze verlangen, desnoods met (fors) geweld, dan is dat idee na deze dag absoluut verdwenen. Als je een hond wilt africhten, hem iets wilt leren, dan is het vooral belangrijk dat je de hond kent en begrijpt wat er in hem omgaat. Dan kun je je methode ook daaraan aanpassen.

Dat betekent dus vooral met beloning werken. Een hond moet het leuk vinden om te doen wat jij als geleider van hem vraagt omdat het hem iets oplevert! En wat is er leuker voor een hond dan na een goede prestatie even samen met de baas met de bal spelen? En, honden zijn net kinderen, soms is het ook nodig om corrigerend op te treden. Maar dat hoeft niet met grof geweld te gebeuren. Elektronische stimulatie bijvoorbeeld, heeft voor veel mensen een associatie van vreselijke dierenmishandeling. Maar is dat terecht, als je de elektronische band eerst test aan je eigen arm en de stimulatie dan nauwelijks voelt? Voor de hond is het een lichte irritatie, die hem stuurt naar het juiste gedrag.

Hoewel de theorie erg interessant was, waren we natuurlijk vooral nieuwsgierig naar de uitwerking in de praktijk. Toine en Robbie demonstreerden eerst met hun eigen honden hun aanpak. Het leuke was dat iedereen daarna de kans kreeg om met zijn eigen hond te laten zien hoe hij/zij aan het trainen was en wat daarbij goed ging, maar ook waar de knelpunten lagen. En, het werkte! Er was bijv. een hond (echt een goede werkhond) die door zijn voorgeschiedenis met heel veel stress zijn werk deed. De hond werd daarom aan de paal gezet, even los van de geleider, en weer terug naar de basis. De gewone commando’s af, zit en sta werden op die manier geoefend. Zodra de geleider het commando gaf, voerde Robbie de spanning op de lijn op. Volgde de hond het commando op, dan werd de spanning van de lijn gehaald. Zo levert gehoorzaamheid een situatie zonder (letterlijke) spanning op. Al na een paar keer oefenen, zag je het resultaat: de spanning (ook de inwendige)  bij de hond verdween.

Op deze manier konden we als hondengeleiders een heleboel leren en kon iedereen het trainen van en met zijn eigen hond analyseren en verder opbouwen. En natuurlijk was het ook weer ouderwets gezellig om zo een dag met hondensport bezig te zijn. Robbie en Toine, bedankt!


Website

Met ingang van 4 mei 2012 is kringgroep Noord West Hoek weer online. Een berichtje in het gastenboek wordt op prijs gesteld. Ook kunt u voor vragen en/of opmerkingen terecht bij één van de bestuursleden.